Nus din reptilhjerne og få styr på bekymringerne

Forskere ved en hel masse om, hvordan vores hjerne virker.
Nu skal det jo nødig gå hen og blive alt for videnskabeligt det her, så du får den mega korte version:
Reptilhjernen er den ældste del af vores hjerne, og det er i den del af hjernen, at vores overlevelses-reaktioner bor.
Altså de reaktioner, der handler om overlevelse – I gamle dage, at flygte eller kæmpe. Eller måske spille død for at overleve.
Og de tændes af én eneste følelse: frygt.

Så langt, så godt…
Frygt er også den følelse, der giver dig dine bekymringer. Frygt er I sagens natur altid relateret til fremtiden. Aldrig i hverken nuet eller fortiden. Du kan sagtens have en oplevelse fra tidligere i dit liv, som du frygter skal ske igen – men vi kender vi jo ikke fremtiden – og så er det vi står med en bekymring relateret til fremtiden.

Velcro og teflon
Vores reptilhjerne virker som en magnet, eller velcro, på negative oplevelser, hvorimod det virker som om den er belagt med teflon når den hører om de gode oplevelser. De gode oplevelser skøjter lige af. Sådan er fakta.

Og hva´så?, tænker du måske.. Tak fordi du spørger.
Jo, hvis du vil hjælpe dig selv til at føle dig mindre bekymret, gælder det om at sørge for, at din reptilhjerne oplever en masse tilfælde, hvor den føler sig sikker og beskyttet.
Du skal altså nurse den lidt.

“Nice. Og hvordan gør jeg så det?”
Start med at vurdér om det er ok at, at du er bekymret. Er der en reel risiko for at din bekymring sker?
I andre tilfælde er det sundt at spørge sig selv: “hvad er det værste der kan ske, hvis xxx sker?” Ofte bliver frygten mindre.
Du kan hjælpe dig selv med at falde til ro ved at minde dig selv om, at du – lige her og nu – er ok. I nuet er alt ok. Husk lige: det er i fremtiden, din bekymring befinder sig. Og måske bliver bekymringen aldrig til noget.
Du kan hjælpe din krop til at slappe af ved at trække vejret dybt og grundigt og heeeelt ned i maven. Træk vejret helt ned i maven… og husk for alt I verden at komme ud med luften igen… Bliv ved til du mærker, at det faktisk får din krop til at slappe lidt af.
Flyt dig. Gå ind i et andet rum. Sæt dig i en anden stol. Læg dig på sengen. Vask op. Støvsug. Kør en tur. Gør noget andet end det du gør lige nu. Og mind dig selv om, at her i nuet er alt ok. Din bekymring hører til i fremtiden.

Din reptilhjerne skal altså så ofte som muligt nusses og forkæles.
Det vil hjælpe dig I den aktuelle “frygt-situation”. Og fortæller du hver dag din reptilehjerne, at det faktisk går rigtig godt, har bekymringer faktisk sværere ved at bide på dig.
Fakta er, at 95% af vores bekymringer bliver aldrig til noget…

God fornøjelse – det skal nok gå det hele ☺

De bedste hilsner
John Harmsen
ArbejdsglædeMinisteriet.dk

Skriv et svar