I ferien vænner du kroppen og hjernen til at slappe af, læse krimier, eller lave noget helt tredje, som du holder af, og som du måske ikke føler, at du har nok tid til i hverdagen.
Mange føler, at ferien er fløjet afsted, og så kan det være svært at komme tilbage på jobbet og hverdagen.
De første par dage på jobbet er vores tempo ofte lidt langsommere, end det var lige før ferien. Og det er helt ok.
Det er vigtigt, at du giver dig selv tid til at komme op i gear igen.
Ofte er tiden lige efter ferien – når du er tilbage på jobbet – en gylden mulighed for at opdage, om du er glad for dit job eller ej.
Mange af os kigger på både vores privatliv og job med nye øjne, i vores ferie. “Er der noget der trænger til at blive rettet til?”
Det er der ofte. Og de gode intentioner om at justere enkelte arbejds-rutiner til, som du tænkte over i ferien – det er NU du skal implementere dem i din hverdag. Om få uger er du igen fanget dybt i hverdags-ræset, og så er det for sent.
At ”koldstarte” efter ferien kan være lige så hårdt for “din motor”
som for en vinterkold bil
Uanset om du er vild med at være tilbage på jobbet eller ej, er det svært at vende tilbage til en fuld mailboks, og masser af uløste opgaver, der venter på dig. Opgaverne ligger ofte i en bunke, og der skal ryddes op og findes et overblik.
Få 4 gode råd til, hvordan du kommer godt i gang, og bevarer arbejdsglæden:
1. ”Jeg glæder mig ikke til at starte igen Er det mon jobbet?”
Hvis du allerede på din første arbejdsdag tæller ned til din næste ferie, kan det være et alvorligt signal til dig, og du skal overveje, om du har det rigtige job. Eller om der skal en seriøs omlægning af dine arbejdsrytmer og betingelser til. Ellers slder du alt for hårdt på dig selv.
2. Det er helt ok at være bagud efter ferien
Start ikke med at arbejde 50, 60 eller 70 timer om ugen for at indhente det du føler du er bagud med.
Det kommer der intet godt ud af, og alle dine gode idéer og arbejdsrytme-fortsætter du måske har tænkt over i ferien, er med det samme pist væk, hvis du går fra 0 – 100 de første dage. Giv dig selv lov til at være bagud, find rytmen igen, og implementer nogle af de gode tanker du måske har gjort dig i ferien.
3. Start med det nemme
Start med de nemme opgaver. Så er du i gang, og du vænner din hjerne og krop til et krævende job igen. Det giver dig energi og plads til arbejdsglæden.
4. Vigtigt – Vigtigere – Vigtigst: Prioriter
Nogle af dine opgaver må være vigtigere end andre. Og hvis din trivsel og arbejdsglæde skal have mulighed for at være langvarig, er de fleste eksperter enige i, at en blød start er vigtig.
Du skal derfor ikke ”bare” tage opgaverne fra en ende af, men prioritere.
Måske har du selv mulighed for at prioritere dine opgaver, eller også få din chef til det.
Og husk at sige fra, hvis du har flere opgaver, end du kan nå i et rimeligt tempo.
Det kræver naturligvis at I på jobbet har et arbejdsmiljø, hvor det er tilladt at sige fra, hvis arbejdspresset er for højt. Har I ikke sådan et miljø, er det drøn-hamrende-vigtigt, at nogle på dit job tager dette emne op. Ellers forsvinder trivslen meget hurtigt, og dermed også arbejdsglæden, kvaliteten og meget andet.
Velkommen tilbage fra ferie
Ferie er dejligt.
Men at være på en arbejdsplads, hvor man trives og gør en forskel, er nu heller ikke helt skidt… Go´arbejdslyst 🙂
De bedste hilsner
John Harmsen
ArbejdsglædeMinisteriet.dk