“Du må gerne komme foran mig”

Du vil blive overrasket over hvad der sker hvis du ikke er optimistisk

“Du må gerne komme foran mig”
Hvor ofte hører vi den sætning i køen i supermarkedet eller hos bageren, fra en anden kunde? Medmindre det er fordi vi endnu ikke har besluttet, hvilken kage vi skal købe med hjem, selvom det er blevet vores tur.
Hvor ofte lukker vi i trafikken en bilist ind, der forsøger at klemme sig ind i ”vores” vognbane? Eller rejser os i bussen eller toget, så en anden kan få vores plads?

Jo da. Det sker heldigvis engang i mellem. Men ikke super ofte, vel?
Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår en anden har sagt til mig ”spring bare over i køen. Jeg er kun glad for at kunne hjælpe dig”.

Men vi burde alle blive langt bedre til det. Hvis ikke for at gøre den anden part glad, så af egoistiske årsager. Det vender jeg lige tilbage til.

Mange af os tænker meget på os selv. Vi har måske travlt, og skal skynde os. Så kigger vi lidt rundt imens vi står i kø og tænker, ”det er tydeligt at de ikke har lige så travlt som mig, og jeg var her jo først, så det er vel kun rimeligt, at jeg holder på, at det er min tur”.

Og det har vi i princippet god grund til at tænke. Og dog.
Du vil blive overrasket over hvad der sker, hvis du agerer egoistisk, med omvendt fortegn.
A ́ hva?, tænker du. Tillad mig at forklare. Når du gør noget uventet for et andet menneske, bliver det menneske oftest rigtig glad.

Faktisk kan man måle en markant stigning af aktive lykkehormoner hos det menneske, som du lige har ladet komme før dig i køen, foran dig i trafikken, eller har givet dit sæde til i toget. Forskning viser bare også, at den stigning af lykkehormoner, som du er skyld i med din gode gerning, hos det menneske du lige har været sød ved, by far overstiges af den mængde lykkehormoner du selv får, fordi du også lige har aktiveret dine egne lykkehormoner, bare ved at hjælpe. Dvs. det menneske du lige har hjulpet, bliver glad, men du bliver faktisk selv endnu mere glad.

Vi kender godt følelsen. Når kunden hos bageren fik lov til at komme før dig, får man lige et ekstra smil, når de passerer dig på vej ud. De er glade grundet din gode gerning. ”Sikke et overskud”, tænker nogen måske om dig. Men de skulle bare vide: Resultatet er, at du nu endnu mere glade end dem, simpelthen fordi vores system belønner os med markant flere lykkehormoner, når vi hjælper, anerkender og roser andre. Og når du nu kender til denne funktion, kan du bruge det helt bevidst.

Forestil dig den her situation:

”Altså John, hvor mange skal du lukke ind foran dig i trafikken? Vi kommer sgu da aldrig hjem på den her måde”. Familien i bilen synes det er helt skørt, at du ikke bare kører. ”Det er alle mod alle i trafikken,” virker det som om nogle mener. Så svarer du ”Jamen, jeg vil gerne være sød mod mine medmennesker, og jeg trængte lige til at få boostet mit humør”. Imens din familie ryster på hovedet ad dig, kan du nyde, at du ikke kan holde smilet og glæden tilbage.

Mange spørger ind til mit Glad Med Vilje-koncept. ”Hvordan vælger man at være glad med vilje, John?”
Hjælp til selvhjælp, som beskrevet herover, er af metoderne.
Ved at hjælpe andre, hjælper jeg samtidig mig selv. Smart, ik ́.

John Harmsen Foredragsholder og forfatter.

Skriv et svar