“Hvis ikke du kan blive andet kan du altid blive frisør eller håndværker”

Forleden overhørte jeg en bekendt sige ”Min datter skal i hvert fald ikke være frisør. Hun skal have en akademisk uddannelse”.
I min kærestes familie har én af dem samme holdning overfor håndværkere. Han synes at ”det er en fallit-erklæring, at spilde sit liv og muligheder på at blive f.eks. tømrer”.

Det er ikke holdninger jeg deler. Tværtimod. F.eks. varer en frisør-uddannelse små 3 år, hvor man bl.a. bliver uddannet så man f.eks. har en forståelse for den kemiske proces, der sker når en frisør f.eks. skal farve et hår. Faktisk er denne del af uddannelsen på et højere niveau end f.eks. den kemiske uddannelse en industri-operatør får på NOVO.

Som f.eks. tømrer skal du bl.a. være en haj til matematik for at blive uddannet… Elektrikere har også en ret tung uddannelse.

Jeg tænker på, at de som jeg har mødt, der ser ned på disse fag, vel er glade for, at nogle har taget uddannelserne, så de kan blive klippet, få bygget et hus, og have strøm i kontakterne?
Fornylig var jeg faktisk sammen med et par hundrede frisører, og udover at de er søde og dejlige mennesker, virkede de også til at være stolte af deres fag. Heldigvis.

At være advokat, revisor eller f.eks. politiker ses af mange som højt på ”hvad-laver-du-listen”.
Jeg kender politikere, der er valgt ind i Folketinget, uden egentlig uddannelse bag sig. Men de er valgt til at bestemme, hvor meget du og jeg skal betale i SKAT, hvordan vi bedst indretter vores sygehuse og pleje af ældre, og hvordan man bedst straffer kriminelle, så de kommer ud på den anden side som bedre mennesker.
Hvilke forudsætninger har vores politikere egentlig for at besidde så vigtigt et erhverv?

”Skraldemand” er blandt mange heller ikke det mest prestige-fyldte job i samfundet. Men jeg gad virkelig ikke undvære dem… I virkeligheden er de små helte i hverdagen. Overvej lige et ragnerok, hvis ikke de hentede vores skrald….

Skal vi kalde det det er: Snobberi.
Eller i hvert fald manglende indsigt fra de, der ser ned på sådanne jobs.
I Danmark kan vi heldigvis frit vælge hvilken uddannelse vi vil have. Dog er er der akademiske uddannelser du kan tage herhjemme, men som du bare ikke kan bruge herhjemme bagefter. Eller som der virkelig er ringe mulighed for at få beskæftigelse i bagefter.
Men uddannelser som ”de snobbet” alligevel anerkender som en ”god og vigtig uddannelse”. Tankevækkende…

Uanset hvad du har valgt at lave, så håber jeg at du får den respekt du fortjener. Og respekterer, at der er andre der har valgt at lave noget andet end dig.
Der er nemlig brug for os alle.

Lige nu kan jeg ikke komme i tanke om et job vi kunne undvære i Danmark.
Det skulle da lige være en parkeringsvagt. De nyder ikke den store popularitet, og jeg kan virkelig ikke få øje på, hvordan de skulle gøre Verden til et bedre sted at være…
Måske er jeg lidt påvirket af de mange P-bøder jeg når at få på ét år…☺

De bedste hilsner
John Harmsen

Skriv et svar