En fagforenings tvivlsomme rådgivning

Når ikke alle har samme høje moral

For nogle uger siden skulle René, en bekendt til mig, til et møde i sin fagforening.
Årsagen var, at han havde sagt sit faste job op grundet langvarig dårlig stemning og ledelse på hans arbejdsplads.
René havde ikke et nyt job klar på hånden, men valgte at sige op alligevel, inden det gamle job påvirkede ham negativt, mere end det allerede havde gjort.

Et overraskende møde
René´s første møde med sin fagforening gik noget anderledes end han havde forventet.
På mødet deltog to meget erfarne medarbejdere, der først ”skældte” René ud fordi han havde sagt sit job op.: ”Du skulle have lagt dig syg. Vi kunne have skaffet dig en sygemelding, og dermed kunne du have fået fuld løn i mange måneder i stedet for at sidde her”. ”Det gør du aldrig igen, vil du love os det?”

René var rystet
Sad de og opfordrede ham til at melde sig syg, selvom han ikke var det?
Sad de og opfordrede til at bruge en arbejdsgivers lønkroner, samt offentlige midler til efterfølgende sygedagpenge?
Altså dine og mine skattekroner? Ja, det det gjorde de.

René fortalte, at det havde han ikke moral til, og at det ville være forkert på alle måder.

Senere i samtalen kunne den ene medarbejder konstatere, at René i den første uge af sin ledighed, endnu ikke havde søgt de to obligatoriske jobs han skulle hver uge. ”Men den klarer jeg lige for dig”, sagde den flinke medarbejder i fagforeningen. ”Her er to ledige jobs, og dem klikker jeg lige på for dig, og skriver her, at du har været i telefonisk kontakt med dem”. Sådan. Nu har du søgt to jobs”.
“Husk at gøre det samme for denne uge. Du behøver her i starten ikke at søge rigtigt. Bare opgiv 2 ledige stillinger som om, at du har søgt dem…”
”…og nu skal du se her, hvilke kurser du kan søge om imens du er ledig…”

René var målløs
En fagforening skal naturligvis hjælpe sine medlemmer, meeenn…
Uden at kunne jura, var René ret sikker på, at det her ikke var lovligt. Og han var ret sikker på, at det i hvert fald ikke var i takt med fagforeningens egne regler som de to medarbejdere var sat til at forvalte.

René er en type, der følger reglerne. Så han har ikke fulgt de to fagforenings-medarbejderes ”gode råd” om at snyde systemet. Men hvad nu, hvis der findes ledige, der ikke har samme moral? Jeg kunne desuden godt tænke mig at høre de to medarbejderes bevæggrund for at vejlede René som de gjorde. De kunne jo have en god grund. Lige nu har jeg bare svært ved at få øje på, hvad det skulle være.

Jeg selv ville have det skidt med mig selv, når jeg lå i sengen om aften, og tænkte på dagens opgaver og medlemsmøder som jeg lige har fikset på min helt egen måde…

Bloggen handler ikke primært om fagforeninger. De aller fleste af dem gør det rigtig fint. Bloggen handler om at passe sit job, og have en høj arbejds-moral, uanset hvor og hvad du arbejder med.

Gør hvad du vil
Men lov mig, at du altid har din moral og samvittighed i roden.
Det giver dig en særlig styrke du skal bruge i svære tider.

De bedste hilsner
John Harmsen

Skriv et svar