Er du ofte træt?

21-06-2015
Er du træt?
Er du træt på jobbet?
Er du træt når du kommer hjem?
Er du træt når vækkeuret kalder på dig ?

Det er der en god grund til:
Nemlig den, at du ikke har sovet nok.
Der kan også være andre årsager, f.eks. en stresset situation på hjemmefronten, der suger al din energi, men i denne blog fokuserer jeg på det ret almindelige fænomen, nemlig at langt de fleste af os ikke sover nok.

Fra naturens side er voksne mennesker designet til at sove ca. 8 timer i døgnet. 8 sammenhængende timer.
Skal du f.eks. op kl. 6 skal du være faldet i søvn kl. 22.
Hvor ofte sker det for dig?

Vores krop er ikke designet til det liv vi lever
Igennem de sidste 50 år har vi mennesker stille og roligt på dagsbasis barberet i gennemsnit 1 ½ time af vores søvn væk. 1 ½ time! Hver dag!
Vi har susende travlt på jobbet, der skal handles ind, laves mad, Oliver skal til fodbold, og Louise skal til ridning. Nå ja. Og så skal vi måske også lige huske, at være noget for vores ægtefælle eller kæreste.
Kan du genkende det?

Selvom det moderne arbejds- og privat-liv betyder, at der er mere knald på hverdagen, end for 50 eller 100 år siden, så lever din krop stadig efter urtidens regler.
Din krops søvnbehov er ret ligeglad med deadlines på jobbet, møder der trækker ud, og curling-forældre, der suser rundt med poderne.

Du mangler 68 nætters søvn om året
Hvis du på ét år sover i gennemsnit 1 ½ time for lidt, i forhold til det normale basale behov, betyder det, at du på ét kalenderår mangler 68 nætters søvn. 68! Ud af 365 mulige!
Heldigvis ikke i træk. Men alligevel…
Jeg kan sgu godt forstå, hvis vi synes at vi er trætte meget af tiden på jobbet. Eller når vi kommer hjem.

”Jeg behøver ikke så meget søvn”
Det er der mange der siger. Tallene jeg beskriver er generelle. De behøver ikke at gælde for netop dig.
Men det er et faktum, at langt de fleste voksne mennesker sover for lidt. Og en dag risikerer du at din krop siger ”stop”. Det er ikke engang sikkert, at du får noget varsel. Den står bare af…

Trætte mennesker arbejder langsommere end de friske
Dette udsagn er også et faktum. Udover at vi arbejder langsommere, laver vi også flere fejl, når vi er trætte. For ikke at nævne, at vi kan være irritable.
Så selvom vi tror, at vi ikke har tid til at få den søvn vores krop kræver fra naturens side, kan det faktisk nemt være, at du kan nå det samme i løbet af en dag, hvis bare du får din søvn. Simpelthen fordi du er friskere, laver færre fejl. Og i øvrigt er rarere at være sammen med.

Giv det lige en tanke…
Og se så at komme i seng til tiden i aften ☺

De bedste hilsner
John Harmsen

Skriv et svar