Sover du heller ikke nok?

Får du egentlig sovet nok?
Forskere fortæller, at 97% af os er kronisk bagud med vores søvn.
Mange af os bilder os selv og vores nærmeste ind, at 5-6 timer er rigeligt søvn. “Jeg har vænnet mig til at sove mindre”, siger vi.

Og det kan vi godt holde til et stykke af vejen, fortæller forskerne. Problemet er bare, at vores krop og hjerne, stadig lever efter de behov som kroppen som udgangspunkt har haft de sidste mange hundred år.

Så selvom vores hektiske 2016-liv kræver, at vi skal være fantastisk overskuds-agtige på jobbet, nå at tilberede økologisk mad til familien, køre børnene til sport, selv dyrke motion, hente børnene igen, holde venskaber vedlige, og så også lige passe hjemmet, så har vores egentlige søvnbehov ikke ændret sig tilsvarende, Og så er det at vi kommer vi I søvn-underskud.

Jamen, er det så farligt?
På den lange bane, ja. Alene det, at mange af os kræver nogle kopper kaffe for lige at komme rigtigt igang, tyder på, at kroppen af sig selv ikke er klar.
Et andet tegn er, at vi absolut skal have et vækkeur for at komme op, som vi så helst “snozzer” 2-3 gange om morgenen før vi står op.

Det er når vi sover vi har travlt
Imens vi sover har vores hjerne og krop giga travlt. Nogle gange mere travlt, end når vi er vågne (fordi mange af de ting vi foretager os kører på autopilot).

Når vi sover starter kroppens komplicerede systemer op. Der justeres og bygges op. Både fysisk og psysisk.
Du har sikkert prøvet, at noget var komplet uoverskueligt om aften, for så at se mere overkommeligt ud om morgenen.
Dit humør er bedre end igår, hvor du måske var trist. Det er dit indre system, der har været på arbejde imens du sov.
Systemet har om natten stabiliseret dit humør, immunsystem, hjernens kemi, stressniveau og meget mere. Så det er let at regne ud, at hvis ikke du tillader dig selv den søvn din krop nu engang er designet til at skulle have (og ikke kun den søvn-mængde du fortæller din krop, at den må nøjes med), så har din krop og din psykiske tilstand mindre tid til at restituere og stabilisere sig, og fordøje alle dagens indtryk.

Sover du f.eks. i gennemsnit 2 timer for lidt hver dag, svarer det til, at du på ét år mangler 1 måneds søvn.
Så hvis vi føler os trætte forstår jeg det godt. Jeg siger det bare…

Kort lunte
Det kan udmynte sig i manglende kreativitet på jobbet, “kort lunte”, ofte syg, og at du allerede inden frokost har kigget på dit ur 16 gange og tænkt “Guuudd, hvor er der længe til jeg har fri”.

Måske skulle vi fortælle det hekstiske liv, at hvis ikke vi skal brænde for tidligt ud, så skal vi bruge lidt mere tid med lukket øjne.
Bare ½ time mere hver dag kan gøre underværker for os, siger forskerne.

Så sov godt ☺
De bedste hilsner
John Harmsen

Skriv et svar