Fysisk træning i arbejdstiden er et krav, hvis du vil arbejde her
Læs mit interview med “Danmarks Sundeste Arbejdsplads 2017”
Imens jeg skriver dette sidder jeg til møde med direktøren for Chili Security, Martin Larsen.
Det gør jeg fordi virksomheden har valgt, at gå nye veje for at lave en lækker arbejdsplads, som medarbejderne elsker at være på.
Martin Larsen besluttede sig for, at de vil være en sund arbejdsplads. Og det virkede, for de har netop vundet prisen ”Danmarks Sundeste Arbejdsplads”. Det er sgu ret sejt!
På mødet stillede jeg Martin en del relevante spørgsmål, og jeg håber du vil læse med, og måske få inspiration til, at gøre noget af det samme på din arbejdsplads. “Jeg ved godt at dette indlæg er lidt langt, men hold ud – der er masser af guf til dig undervejs)
Læs interviewet herunder:
“Hvad er det “Danmarks Sundeste Arbejdsplads” – aka Chili Security – har gjort, der betød at I vandt prisen?”
”Vi har indført obligatorisk fysisk træning for alle vores medarbejdere, inkl. ledelsen. Det er ikke blot et tilbud, men er blevet en del af vores jobbeskrivelse. Det er ikke at valg, men et krav. Det krævede selvfølgelig en lovlig varsling og ændring af ansættelseskontrakter”, fortæller Martin Larsen.
”Da vi i januar præsenterede konceptet for medarbejderne blev der ret stille”, fortæller Martin. Enkelte kolleger synes det var en fantastisk idé, en del var skeptiske, men var med på at prøve det af. Og så var der en håndfuld, som virkelig var skeptiske, og faktisk ikke ville være med. Det var simpelthen for grænseoverskridende for dem”.
”Vi har brugt rigtig mange ressourcer på at italesætte alle de problemer, udfordringer, og fordomme, der ville kunne dræbe vores tiltag. Vi har italesat samtlige de bekymringer der dukkede op. Alt fra, ”jamen, jeg har ondt i knæet”, ”jeg kan ikke være med pga. min vægt”, til ”jeg er sikker på, at dette vil skabe et skel i personalegruppen i forhold til de, der er i god form, og os der ikke er det”. ”Risikoen for mobning var også ét af emnerne vi tog op…”
Undskyldninger for ikke at kunne, eller ville, træne med sine kolleger, var der mange af, fortæller Martin. “Men vi i ledelsen stod fast: Fra i dag skal der trænes 2 gange om ugen i arbejdstiden, og du får selvfølgelig løn for det. Vi har hyret nogle rigtig dygtige trænere, så vi får professionel hjælp under hver enste træning”.
”Vælger du til syvende og sidst, at du ikke vil være med, respekterer vi selvfølgelig det, men så må vi også sige, at du ikke er det rigtige sted, for vi vil det her, og vi er sikre på, at det kun bliver en succes, hvis alle er med”, fortsætter Martin.
“Hvorfor er det så vigtigt for jer at medarbejderne skal træne fysisk? Er det ikke den enkeltes egen sag?”
”Vi har valgt at sætte træning på programmet fordi vi tror på, at det er en fordel – både for dig som menneske, og for os som virksomhed”.
”Man kan sige, at vi ikke skal blande os i det, men vi har helt fra starten af troet på, at vi alle ender med, at blive rigtig glade for dette tiltag.
Og den enkelte har jo et valg: Man kan vælge at ville bruge sine kræfter på en anden arbejdsplads, lidt firkantet sagt. På alle arbejdspladser kommer der forandringer vi ikke bryder os om. Nogle går fra at arbejde på et en-mandskontor, til at skulle arbejde i et storrumskontor. Det er en stor forandring for mange. Vi har valgt at forandringen skal omhandle sundhed”.
“Hvordan er det så gået?”
”Når jeg spørger medarbejderne om vi skal droppe det at træne sammen, og vende tilbage til ”det gamle”, er der ikke én eneste der ønsker det. Selv de, der var yderst skeptiske i starten vil bare rigtig gerne fortsætte den nye sunde stil. Èn af de helt store skeptikere siger faktisk ”det var godt du holdte fast da jeg sagde jeg ikke ville være med. Jeg er rigtig glad for det i dag”.
”Det er egentlig ret vildt at se, hvad blot en smule træning kan gøre for vores krop, bare vi holder det vedlige. Vi har sågar kolleger, der har tabt over 20 kilo i perioden vi har været i gang. Det er virkelig flot, og det smitter selvfølgelig af på selvværdet, øger det du kan yde, og giver i det hele taget et sundere liv. Og dette smitter af på os alle”. Vi bliver heller ikke mere forpustet når vi går op af trappen…:-)”.
“Vi synes vi har et ansvar”
”Vi har meget stillesiddende arbejde foran vores computere, og det er vores krop bare ikke skabt til. Men når det er sådan et stillesiddende arbejde vi kan tilbyde vores medarbejdere, synes vi også det er vores pligt, at afhjælpe de skavanker arbejdet kan give. Og det kan træningen, der er skræddersyet til os, og til den enkelte medarbejder”.
“Hvad er det så for nogle fordele du har set at træning i arbejdstiden kan give?”, spurgte jeg
”Èn af tingene som stort set alle kolleger melder tilbage er; ”Jamen vi har det simpelthen så sjovt når vi træner sammen”. ”Sjovt” er det ord der oftest går igen”.
Andre har meldt tilbage, at de føler sig friskere i hverdagen og om aften, og et par stykker har sagt, at de sover bedre om natten. En del er glade for konceptet fordi de længe har gået med ønsket om at komme i gang med træning, men ikke har kunne tage sig sammen til det, eller ikke har kunne afse tid til det”.
”Har I set andre fordele ved at implementere træning?”
”I ledergruppen kan vi også se nogle andre ting: Vores medarbejderen når simpelthen mere, selvom de er væk fra deres skrivebord ca. 45 minutter, 2 gange om ugen, for at træne.
Vi kan samtidig se, at der laves færre fejl. Vi er skarpere i vores arbejde grundet den bedre fysiske form”. Det er tydeligt at mærke at det har givet arbejdsglæden et stort løft”.
”Og vi kan se, at sygefraværet er faldet 1,5 %…!”
”Hvad betyder dette tiltag for jeres brand?”
”Vi føler, at vi er ved at skabe en arbejdsplads, som flere af sig selv søger henimod. Det kan vi allerede se på antallet af uopfordret ansøgninger”.
”Vi skal løbende bruge flere kolleger, og med den øget popularitet vi har fået, sparer vi en hel del på rekrutteringsbudgettet. Vores nye kolleger finder os simpelthen selv”.
Er konceptet Sund arbejdsplads så en økonomisk gevinst, eller en udgift for jer?
”Det er svært at svare på. Lige nu har vi blot lagt udgiften ind som en fast omkostning. Men vi tror på, at investeringen kommer igen, men det jo svært at sætte fingeren præcis på, at lige der tjente vi flere penge, fordi vi træner. Men det er klart, at en øget effektivitet, færre fejl og lavere sygefravær tæller på den økonomiske plus-side”.
”Vi kan desværre ikke tilbyde kæmpe lønninger, men vi har til gengæld skruet voldsomt på medarbejderpleje-knappen, og det er der rigtig mange, der vægter højere, end penge”, forklarer Martin.
Er der nye tiltag på vej fra jer, der underbygger sundhed på arbejdspladsen?
”Ja, det er der. Vi skal flytte til større lokaler fordi vi er vokset ud af dem vi har nu. På det nye domicil vil vi få mere plads, og vi har en masse idéer til, hvad vi kan igangsætte for at gøre vores arbejdsplads endnu mere attraktiv for vores medarbejdere”
”Kan du give nogle eksempler på hvilke tiltag det kunne være?”, spurgte jeg.
”Det er tiltag, der endnu ikke er vedtaget, men det kunne f.eks. være at tilknytte en kostvejleder, stille en gratis snackbar til rådighed, eller noget helt tredje. Vi ved det ikke endnu, men nye tiltag, det kommer der”.
“Når jeg præsenterer dette for andre ledere får jeg ofte svaret: ”Det har vi hverken budget eller ´tid til.”. Hvad tænker du om det?”
”Årrggh, jeg kan blive helt rasende når jeg hører det” (Martin har svært ved at sidde stille i sin stol af arrigskab da jeg kommer ind på dette emne).
”Hvad er det de ikke har tid til?, fortsætter Martin. “Har de ikke tid, eller ressourcer til, at investere i deres medarbejdere? Vi har jo netop bevist, at vi skaber mere tid når vi træner! Vi er blevet skarpere, vi arbejder hurtigere, og vi laver færre fejl. Argumentet med ”har ikke tid”, synes jeg slet ikke holder. Vi har altså også susende travlt, men vi har altså tid til at træne i arbejdstiden. Det er jo ikke fordi vi lukker virksomheden ned i 1 time 2 gange om ugen. Vi træner i hold, så vi hele tiden er kørende og tilgængelige for vores kunder”.
”Hvad så med indvendingen ”Vi har ikke budget til det?”
”Når indvendingen handler om økonomien i det, er det som sagt svært at pege præcis på, hvor meget den øget sundhed, giver os økonomisk, men tag bare tallet med lavere sygefravær: Et fald på 1,5% er mange penge på årsbasis.
De sparet rekrutteringsomkostninger er også en væsentlig post. Jeg bliver virkelig træt når jeg hører, at økonomien skulle være årsagen til, at man ikke vil sætte sundhed og fysisk træning på dagsorden.
Alle undersøgelser peger på, at vi mennesker har godt af at bevæge os. Vi har som arbejdsgivere så bare taget ansvaret for, at vores elsket kolleger så også får en god mulighed for at gøre det”.
“Hvis man sidder som leder og gerne vil i gangsætte dette, hvad vil du så råde dem til?”
”Tænk langsigtet. Det må ikke bare være en dille”.
Og hold fast i konceptet. Det vil helt sikkert skabe uro blandt nogle kolleger i starten, hvis man starter helt fra scratch som vi gjorde, men jeg er sikker på, at når først medarbejderne ser og mærker fordelene på egen krop, vil de ikke tilbage til den stillesiddende hverdag”.
”Dernæst bør man lave en Top-5: Hvad vil vi gerne opnå med at implementere sund livsstil?
Find 5 punkter som man vil opnå med at implementere konceptet, og hold fast i dem.
Og aller-bedst: Involver et lille udvalg af medarbejdere i opbygningsfasen”.
”Tusinde tak for den inspirerende snak, Martin”
Jeg vil straks lægge det op på min blog, og forsøge at inspirere andre til at gøre det samme som jer.
Og igen, STORT tillykke med prisen som Danmarks Sundeste Arbejdsplads, som I jo netop har vundet fordi I har implementeret obligatorisk træning for alle, i arbejdstiden”.
Kunne du lide bloggen? Så del den med andre.
Har du kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til mig.
De aller bedste hilsner
John Harmsen
ArbejdsglædeMinisteriet.dk
Du kan læse mere om Chile Security her: http://www.chilisecurity.dk