Undgå at brænde ud i travle perioder

SHIT…
“Jeg har lige haft ferie og jeg er allerede bagud og drænet…”

Kender du følelsen?
Det er tirsdag eftermiddag, hvor du plejer at gå kl. 16.30, så du kan nå til yoga.
Men i dag må du desværre aflyse. Det ærgrer dig, for du havde glædet dig, og du aflyste faktisk også sidste gang.

Men stakken af ubesvarede mails vokser, og i morgen får du mindst lige så travlt som i dag. Du vælger derfor yoga fra.

Men her begår du en ret stor fejl. For selvom I alle på jobbet løber hurtigt for tiden, bør du gøre helt, som du plejer, og prioritere yoga. Prioritere de vigtige ting du laver i din fritid. Og endda have god samvittighed over det.

Der findes tre typiske selv-saboterende fejl, som vi risikerer at begå under pres.
Men der er også praktiske løsninger, der vil hjælpe dig ud af situationen i stedet for at presse dig længere ud.
Det vil give dig en følelse af at have styr på situationen og hjælpe dig med at navigere videre med dine vigtigste opgaver og løse problemerne.

Det kan halte med fleksibiliteten

Pres øger risikoen for, at vi bliver mere rigide. Overblikket indskrænkes, og det bliver sværere at se tingene fra flere sider.
Den følelsesmæssige og kognitive båndbredde er helt i bund, og derfor går vi langt nemmere i forsvarsmode som en umiddelbar refleks. 

Udover at det kniber med fleksibiliteten, oplever du også, at nogle af dine karaktertræk får lov til at fylde ekstra meget.
Hvis du fx er meget tænksom og reflekterende, kan du i en presset periode nemt komme til at overtænke tingene og gå mere i detaljerne.
Perfektionisme kan nemt glide over i, at du tyer til at mikrostyre, eller bare selv løser opgaverne for, at tingene bliver gjort ordentligt. 

Når du føler dig presset, skal du derfor være opmærksom på, om du stadig følger dine normale principper og standarder. Skulle du have lyttet lidt mere til din kollegas forslag til ændring af vagtplanen, eller alligevel have takket ja, da din kollega spurgte om du havde brug for hjælp?

Pak selvkritikken langt væk

Ofte handler stress eller følelsen af pres om, at der venter en uoverskuelig opgave forude, og at der er mere på spil, end der plejer at være. Men det er ikke som udgangspunkt et problem.

Problemet opstår, hvis du er selvkritisk, fordi du føler det pres. ”Jeg burde jo faktisk ikke være presset over det her. Så er det heller ikke sværere. Det her skulle jeg kunne håndtere uden at føle stress”.

Når du er selvkritisk, er der større risiko for, at du udskyder de svære opgaver eller flygter ind i overspringshandlinger.
Fordi ikke alene føler du pres over opgaven, du føler også skam over, at du føler dig presset.
Du skal parkere selvkritikken og i stedet rose dig selv for at gå så meget op i dit arbejde, at det betyder noget for dig, hvordan det hele går. 

Gør noget godt for dig selv. Nu…

Hvis batterierne er i bund, er det vigtigt, at du tager dig tid til at få dem ladet op.
Fx den ugentlige yogatime med Lone, eller senior-hygge-bold med drengene.
Når du godt ved, hvad der kan hjælpe dig, men ikke handler på det, står du tilbage med en følelse af magtesløshed.
Det er selvdestruktivt, og det vil være langt bedre for dig, hvis du stadig tager dig tid til det, der giver dig energi. 

En sidegevinst ved at gøre det gode for dig selv, er, at din underbevidsthed er en rigtig god problemløser.
Så prøv at identificere de aktiviteter, hvor du som oftest oplever, at dine tanker vandrer og lander i løsnings mode.
Det kan fx være, når du løber, går tur med hunden eller bekæmper skvalderkål i haven. 

Når du kender fælderne, er det nemmere at navigere uden om dem, og det hjælper både dig og dem omkring dig, gennem de travle og særligt udfordrende tider.

Du kan selvfølgelig også gøre det stik modsatte af de 3 ovenstående gode råd, men vi ved vidst godt begge 2, hvilken tilstand det risikerer at sende hen i, ik´…?

John Harmsen

Skriv et svar